the House of Marco Besso

Located on the noble floor of the building, it can be reconstructed through the vintage photographs of the Vasari brothers, taken before the foundation of the Foundation (1918).

The main floor is characterized by a succession of extremely refined environments for finishes and decorations.

The wooden ceilings, coffered or vaulted, frescoed in different periods, are counterpointed by various types of marble floors according to regular or geometric shapes, parquet of precious essences, walnut window frames, friezes and period furnishings.

An element present everywhere in various stylistic forms is the 'dove with an olive branch' with the motto, at illa venit ad eum portans ramum olivae , a symbol of peace which later became the cartouche and the logo of the Foundation.

In these environments you can also admire the splendid

Marco Besso's art collection

cOLOMBINA_SCONT_DSC06187_edited.png
DSC00018_edited.png
Scheme of Marco Besso's house and then the headquarters of the Foundation in the years 1917-18
Fondazione Besso_Pianta sale_SC_rossa.pn
CORRIDOR
POMPEIAN PASSAGE
CHINESE LIVING ROOM
RED SALON
LOUNGE OF PORTRAITS
NOBLE ANTICAMERA
HEAVENLY PASSAGE
COURTYARD
LUNCHROOM
FUMOIR
SALVATORE ROOM
STUDIOLO
ENTRANCE
ROOM
OF ERNESTA
ROOM
BY MARCO BESSO
ROOM
OF THE BILLIARD
WHITE LIVING ROOM
GREEN ROOM
MUSIC HALL
DSC00201.JPG
View of the dining room before the foundation of the Foundation
Conference room
Marco Besso as it presents itself today
DSC00731 -1_CORR.jpg

Conference room

Lunchroom

DSC00163.JPG
Salone Verde before the foundation of the Foundation
Reading room as it appears today

Reading room

Green Room

DSC00185.JPG

Red Room

Salone Rosso at the time of Marco Besso
Today the Council Hall
SAM_2912.JPG

Council room

DSC00172.JPG
Living room of family portraits at the time of Marco Besso
Today Hall of the Staderini Catalog

Living Room of Family Portraits

Staderini Catalog Room

DSC00159_edited.jpg
Noble entrance at the time of Marco Besso

Noble entrance

Reading Room Entrance

Today Entrance Reading room of the library

THE HOUSE OF MARCO BESSO

image gallery